29 January 2012

Menu Sabtu...

Sabtu lalu, semua ada d rumah. Sang suami cuti n anak plak cuti skolah. so, pikir2 mo makan apa...mo masak yg ok ckit sbb smua ada kan.

Tgk dlm freezer ada udang ngan sotong. Pa lagi, baik buat butter prawn n sotong crispy....aiyo lapar blk aku ni.


Butter Prawn (Resepi dr Chef Kamarul)

Bahan2:
Udang - bersihkan
2 biji bawang merah - dicincang halus
1 ulas bawang putih - dicincang halus
2 sb butter atau marjerin (aku guna marjerin jak..)
2 sb marjerin/butter + 1 sb minyak masak
1 cawan minyak masak
2 batang daun kari
4 biji lada padi (blh lebihkan klu mo lbh pedas..)
2 biji kuning telur
1/2 cawan susu cair
Garam
Gula

Cara:
1. Utk floss kuning telur ~ Panas butter/marjerin dan minyak masak. Pastikan btl2 panas, masukkan kuning telur sambil terus dikacau dlm arah membulat. Goreng hingga kuning keemasan dan toskan. Ketepikan.
2. Panaskan minyak masak, goreng udang hingga kekuningan. angkat n toskan. Ketepikan.
3. Panaskan butter/marjerin. masukkan bawang putih n merah. goreng hingga wangi.
4. Masukkan lada n daun kari. masukkan gula dan garam sebagai perasa.
5. Masukkan susu cair. Kacau kejap n masukkan udang. Kacau hingga kering. Angkat.
6. Sebelum hidang, taburkan floss kuning telur td. Siap da....



Sotong Crispy ni senang jak. Aku guna jak tepung goreng serbaguna Seri Aji. Goreng ikut cara pada kotak. siap la...



Huh...da siap. Makan dgn nasi panas mmg kaw2 ni. sayur plak kangkung belacan. watcha...lapar lapar.  Anak aku senang hati tgk menu ni...dia mmg suka yg crispy2 ni. Ok...mari makan.....

No comments:

Post a Comment