11 January 2012

Spaghetti time....

Memang adat surirumah kan...kejanya mesti masak. Menu harian...nasi ngan ikan, pastu nasi + ayam. Kadang2 pandai gak ubah pi seafood. Bosan gak kan ngan menu itu2 gak. Ni tukar selera plak pi spaghetti. Tp resepi dia bkn yg biasa tu, guna tomato puri, mushroom, daging/ayam...ala2 western la. Ni spagheti resepi ketimuran...ada gak seafoodnya.


Resepi trial n error...akhirnya..tadaaa....

Sebelum kena makan...snap dulu.....


Spaghetti Goreng


Bahan2:-
Spaghetti - Agak2 dlm 1/4 bungkus, rebus bersama sedikit myk masak hingga lembut
6 - 8 ekor Udang - sederhana besar, buang kulit & tinggalkan ekor
Ayam Cincang - saya guna Ayamas Ground Chicken
2 sb minyak masak untuk menumis
1 biji Bawang Besar - dihiris
2 ulas bawang putih - cincang halus
1 sb sos tiram
1 sk pati megi - guna stok ayam megi pun blh gak
Daun bawang - hiris panjang
Lobak merah - hiris halus
Garam, perisa
Sedikit air.


Cara2:-


1. Panaskan minyak d kuali non-stick. Tumis bawang besar & putih hingga wangi.
2. Masukkan ayam cincang, sos tiram & pati ayam. biarkan sekejap hingga ayam hampir masak. Masukkan sedikit air.
3. Masukkan udang berserta lobak merah. Masukkan secubit garam dan sedikit perisa. Jangan sampai terlebih garam, sbb da ada sos tiram n pati ayam.
4. Masukkan spaghetti yg telah direbus dan daun bawang. Kacau hingga kering.
5. Angkat dan sedia dihidang.


Selamat mencuba....

No comments:

Post a Comment